6 tips om breinvriendelijk thuis te werken

Talloze varianten van videobellen, beeldbellen, webinars etc. worden ingezet in een poging werk en het dagelijkse leven te laten doorgaan. En dat vráágt wat van ons. Denkwerk drijft op aandacht, concentratie en communicatie. Nu het aantal schermuren per dag exponentieel toeneemt, en thuiswerken verleidt tot multitasken, ervaren mensen nog meer hoe een vermoeid brein voelt. Onze psychologen delen een aantal tips om thuis breinvriendelijk te werken, met aandacht voor herstel.

6 tips om breinvriendelijk thuis te werken:

  1. Wees je ervan bewust dat ‘hoe je werkt’ impact heeft op het brein – en vooral hoe je herstelt! Lummelen, dat was het!
  2. Weersta de verleiding van urgentieverslaving. Cluster en beperk je online tijd.
  3. Blokkeer alle pop-up vensters en meldingen op je computer en mobiele telefoon die afleiding veroorzaken.
  4. Draag zorg voor voldoende herstelmomenten voor het brein, door bewust ‘uit te staan’. Zorg voor een moment op de dag waarin je alle technologie buitensluit. Breng de discipline op om dit te doen. Je brein heeft behoefte aan rust door te ontfocussen.
  5. Sluit je werkdag ook thuis echt af. Schrijf bijvoorbeeld alles op wat er nog in je hoofd rondspookt, sta bewust stil bij het moment dat je laptop dichtklapt of laat je lichaam weten dat de werkdag erop zit met een portie beweging.
  6. Sluit je functioneel af voor prikkels, maar isoleer jezelf niet sociaal. Het is niet alleen goede afleiding om anderen te spreken, maar het helpt ook om je emoties te delen.

Breinvriendelijk werken is belangrijker dan ooit; juist nu is het zaak dat je zorgt voor herstelmomenten. Dat is knap lastig, nu de normale werk – privé balans voor velen vanwege thuiswerken uit balans is. Daarom biedt Skils een prikkelsessie Breinvriendelijk werken op maat, volledig online. Lees meer.