De rol van ACT binnen Skils: waarom Jacqueline A-Tjak voor Skils koos

“Naast behandelen in de GGZ, heeft ACT mijn hart gestolen. Als ACT-trainer heb ik diverse teams van Skils mogen trainen. Dat vond ik een opvallend leuke club waar ik me thuis voelde. De mensen waren enorm betrokken en enthousiast, en deelden echt een gezamenlijke visie. Skils heeft ACT omarmd, niet alleen in de behandelingen. Ik geef masterclasses en ben vraagbaak voor ACT. Skils heeft ACT in de eigen cultuur verankerd, iedereen spreekt bij Skils dezelfde ACT-taal.”

Ruimte voor beweging
In de praktijk heeft de ACT-aanpak duidelijk een positief effect op de cliënten. “Als mijn cliënt binnenkomt zorg ik (vroeger heel bewust, inmiddels volkomen organisch) direct voor een welkome sfeer, ik zorg dat mensen zich geaccepteerd en oordeel loos gezien voelen. Dit geeft hen vertrouwen, waardoor mensen zich gemakkelijker openstellen en met andere ogen naar zichzelf gaan kijken. Dat geeft ruimte voor beweging, aan nieuwe mogelijkheden, voor andere keuzes. Ik zie dat mensen zich bevrijd gaan voelen.”

Werk als belangrijke bron van energie
De tachtig collega’s van Jacqueline staan er op eenzelfde manier in. Dat geeft ruimte voor kennisdeling, zorgt voor energie en vergroot het werkplezier. “Ik ben heel dankbaar dat ik binnen Skils mijn kennis ook mag delen met de collega’s. ACT past namelijk heel goed in de visie. Skils medewerkers hebben een duidelijke visie op hun eigen werk en de rol die ze hebben. Het zit in hun (en inmiddels ook in mijn) vezels: werk is zo helpend bij herstel. Ook is het betrekken van de werkgever en de bedrijfsarts, en het werken aan een oplossingsgericht systeem met en rond de cliënt ontzettend leuk en enorm bevredigend. Het behalen van zulke resultaten in relatief korte tijd zorgt ervoor dat ik elke dag dat ik heb gewerkt blij naar huis ga. Ik hoor regelmatig van collega therapeuten dat hun werk een energielek is. Dat is mijn werk niet, ik krijg energie van wat ik doe, ik denk dat het behalen van de resultaten hier zeker aan bijdraagt.”

De sleutel tot succes
Het behalen van resultaten is een belangrijke voorwaarde voor succes, hoe realiseer jij dit bij Skils? Jacqueline: “ Trajecten zijn afgebakend, doelen waaraan we werken worden samen afgesproken, mensen weten waarvoor ze komen, wat er komt, waar we naartoe gaan. Uiteraard werken we evidence based en protocollair, maar niet alleen maar. Ik gebruik onder meer ACT  als aanvulling op de protocollen. Waar ik heel blij mee ben, is dat we binnenkort nog een ACT-specialist binnen onze gelederen krijgen,  in het westen van Nederland.”

Laatste vraag
Heeft Jacqueline de nieuwe ACT-specialist overtuigd dat werken bij Skils een goed idee is? Jacqueline antwoordt volmondig ja. “Maar dat was niet zo moeilijk: Ik kon haar vertellen dat ik het heel leuk vind om de meer zakelijke kant ontdekt te hebben bij Skils. En niet in de laatste plaats: bij Skils staan binnen de organisatie behandelaren echt centraal, ze krijgen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, er is ruimte voor ontwikkeling en het bespreken en realiseren van persoonlijke doelen. Zo wilde ik als regiebehandelaar ook echt zelf behandelen en ACT promoten, en daar krijg ik alle ruimte voor!”

Wil jij net als Jacqueline onderdeel uitmaken van Skils? Bekijk onze vacatures.